Ik wil helpen    Vrijwilliger worden → Vrijwilligersbeleid

Vrijwilligersbeleid

Ethische code 

 • Wij zijn geen toeristen. We dienen de lokale bevolking terwijl toeristen gediend willen worden.  
 • Vriendelijkheid en positief zijn, zijn zeer fijne eigenschappen.
 • Jij zal veel mensen ontmoeten tijdens je verblijf. 
 • De beste vrijwilligers/uitwisselingsstudenten zijn deze die een goede relatie opbouwen met de mensen rondom hun. Grijp elke mogelijkheid hiertoe, zelfs al is er een taalbarrière. Maar wees ook niet naïef. In elk land kom je mensen met heel goede bedoelingen tegen maar soms helaas ook anderen. 
 • Jij reist naar een nieuw land waar de kleinste onderdelen van het dagelijks leven verschillen van wat jij kent. Probeer deze te begrijpen en oordeel er niet te snel over. De cultuur van de gemeenschap waar jij in verblijft, is niet beter of slechter dan in jouw woonplaats, het is gewoon anders. Verwacht niet dezelfde efficiëntie, stiptheid en structuren te vinden. Je open stellen voor en aanpassen aan nieuwe situaties zal nodig zijn om je gelukkig te voelen tijdens je verblijf.  Elke dag zal anders zijn en verschillende situaties die jij niet verwacht had, kan jij tegenkomen op jouw pad. Wij kennen geen problemen, alleen uitdagingen. 
 • Wees bescheiden en stel je open om te leren. Misschien heb je veel en fijne ideeën, eigenschappen, talenten en kennis om te delen. De plaatselijke bevolking heeft ook veel te bieden.  De ware rijkdom ligt misschien wel op het kruispunt.  
 • Misschien heb jij vakantie genomen om vrijwilligerswerk uit te voeren. Houd er echter rekening mee dat een “vrijwilligersvakantie” niet bestaat. Vrijwilligers hebben plezier in hun werk en tijdens hun vrije tijd. Vrijwilligerswerk in het buitenland is echter niet elke dag rozengeur en maneschijn. Het kan zeer uitdagend zijn en sommige dagen lijken een oefening in geduld en het beheersen van frustraties. Het maakt allemaal deel uit van de ervaring. Daarom zijn geduld en een positieve houding mooi meegenomen. 
 • Niemand kan in z’n eentje de wereld veranderen. Zolang jij je taken vervult op een verantwoordelijke manier dan maak jij deel uit van ons team dat een positieve impact wil hebben op de lokale gemeenschap. 
 • Tijdens je vrijwilligerswerk, en vooral tijdens de voorbereiding, krijg jij van ons veel informatie.  Omstandigheden kunnen echter onvoorzien veranderen. De plaatselijke behoeften kunnen ervoor zorgen dat jij andere taken moet uitvoeren dan gepland. We rekenen erop dat je hiermee kan omgaan, je flexibel kan opstellen.  
 • Wij hebben geen mensen in dienst, ook jullie zijn geen werknemers. We gaan je dus geen arbeidscontract of opleidingen bieden. We zullen je wel zo goed mogelijk wegwijs maken en bijstaan met raad en daad. Wij verwachten dat jij vragen stelt, je hulp aanbiedt en je engageert. 
 • In ruil voor deze houding bieden wij je een ervaring. Deze is voor iedereen anders maar iedereen noemt ze onvergetelijk en verrijkend. Wie weet verlies je je hart in Ghana. Zo ging het bij ons.... en dan hopen we je in de toekomst zeker opnieuw te mogen verwelkomen 
 • We wensen je een succesvolle stage/vrijwilligersperiode. Keer terug met een rugzak vol ervaringen, verhalen, kennis. Maal vooral ook heel veel PLEZIER!!