Community center

Jules en de chief van Sandema bouwden in de voorbije jaren een heel fijne vertrouwensrelatie op. Ook Sophie is altijd welkom bij de Chief om samen te spreken over projecten en vraagstukken uit de samenleving. .De chief gelooft in onze projecten en toont ook altijd enorm veel interesse en empathie voor onze leefwereld. Zo informeert hij telkens naar de mensen die zich inzetten voor SOS Ghana, polste hij naar de situatie in Oekraïne en de impact ervan in België, ... 

Toen er in 2014 Ebola uitbrak in West - Afrika werd helaas ook Ghana getroffen. Het was in die periode dat de Chief de hulp van SOS Ghana inriep.

Er was een nood aan schoon sanitair.  Tot op de dag van vandaag hebben maar weinig huizen eigen sanitair. Overal in Ghana gaan mensen nog steeds in de natuur naar het toilet of maken ze gebruik van openbare toiletten die helaas niet altijd even goed onderhouden worden. Door de open riolen verspreiden ziektes zich snel. 

Helaas beschikte SOS Ghana op dat moment niet over de middelen om zomaar snel een grond aan te kopen en er een nieuwbouw op neer te zetten. Maar samen kwamen we eruit.  De Chief stelde een stuk grond ter beschikking waarop een oud gebouw stond dat totaal gerenoveerd moest worden. De grond en gebouwen blijven eigendom van de gemeenschap maar SOS Ghana mag deze gebruiken zo lang ze actief zijn in Sandema.

De overeenkomst was dat wij een sanitaire blok zouden optrekken en verder zelf een bestemming mochten kiezen voor de andere vleugels als we deze ook zouden heropbouwen. 

Zo geschiedde, de eerste vleugel die gerenoveerd werd is voorzien van toiletten en douches voor mannen en vrouwen.

Aan de inkom rechts werd een conciërgekamer voorzien. Alfred is de verantwoordelijke voor het community center.  Hij ziet toe op de vlotte werking van het hele gebeuren én staat in voor het onderhoud. Hij woont ook op deze plek met zijn gezin. Zo is er altijd iemand in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

Op vraag van de mensen in Sandema voorzagen we ook een polyvalente ruimte die kan gebruikt worden voor allerhande bijeenkomsten of activiteiten. Zo gingen er in de voorbije jaren al screening en inentingsmomenten voor hepatitis door, vergaderden verschillende NGO's en andere verenigingen er, werden er filmvoorstellingen gehouden, feesten gevierd en diende hij als speelruimte voor de kinderen.

Aan de linkerkant van het gebouw werden een paar kleine, sober ingerichte kamers worden voorzien. Ze kunnen dienen voor mensen die ’s avonds met de laatste bussen in het busstation aankomen en aansluiting willen op het ochtendvervoer. De mensen, vaak vrouwen, zijn vaak gepakt en gezakt en op die manier kunnen ze op een comfortabele maar ook veilige manier de nacht doorbrengen en niet op straat. Ze kunnen er dus tegen een klein prijsje een kamer huren en het sanitair in onze sanitaire blok gebruiken.

Daarnaast worden deze kamers ook gebruikt als verblijf voor onze uitwisselingsstudenten. Het community center is een zeer veilige plek die 's nachts volledig afgesloten is en waar er permanent aanwezigheid is van Alfred en zijn gezin om deze studenten te ondersteunen. 

Aan de inkom is een gemeenschapsrestaurant voorzien waar reizigers, bezoekers maar ook de locale gemeenschap tegen democratische prijzen een maaltijd kunnen komen nuttigen. Teni runt dit restaurant met hart en ziel. Iedereen is welkom om haar locale gerechten te komen proeven.

De binnenplaats werd ingericht voor de kinderen en de jeugd maar ook als ontmoetingsplaats voor iedereen die dat wil. Het bruist er altijd van het leven. Kinderen spelen er heel vaak, mensen komen iets drinken en zitten samen voor een gezellige babbel, vrouwen doen er de was, ....

 

Uiteraard is het de bedoeling dat dit community center zelfbedruipend kan zijn. Dat wil zeggen dat Alfred en zijn gezin er een inkomen moeten uit genereren én er voldoende moet overblijven om de gebouwen te onderhouden. Daarom moeten wij regelmatig nadenken over de toekomst ervan. Dat wil zeggen dat de bestemming in de toekomst mogelijk lichtjes zal wijzigen. Maar we zullen hierover steeds in gesprek blijven gaan met de Chief en Alfred.  Uiteraard zullen we jullie daarover ook op de hoogte houden.