Hoe het begon...

In 2011 wilde Jules Janssens graag een reis naar Afrika maken.  Hij was nieuwsgierig .... kon hij daar met zijn ondernemerstalent iets betekenen voor de mensen? Tenslotte had hij hier in België verschillende succesvolle zaken gerund en was het nu tijd om zijn droom achterna te gaan.  Maar waar dan precies? Op internet werd gezocht naar informatie over verschillende landen.  Welk land zou het worden en waar zou hij verblijven?

 

Jules kwam in contact met een Belg die een B&B uitbaatte in Accra. Zijn verhalen inspireerden Jules en vliegtickets werden geboekt. De eerste reis van 2 maanden naar Ghana was een feit.

 

Enorm aangedaan door hetgeen Jules in Accra zag, keerde hij terug met de idee: "Nooit ga ik nog naar Afrika" ... Vooral de straatkinderen en de uitzichtloze situatie voor hen lieten een enorme indruk na. Geen thuis, geen onderwijs, geen gezondheidszorg, geen toekomst ...

Maar al snel begon het bij Jules vanbinnen te woelen en kwam de idee: "Ik wil terug ...iets doen. Voor de mensen maar vooral voor de kinderen van Ghana iets betekenen.

 

In 2013 ging Jules voor een tweede keer voor een langere tijd naar Ghana. Dit keer echter met een concreet doel! Jules verbleef er meer naar het noorden, Sandema. Tijdens zijn eerste reis leerde hij Alfred kennen die hem deze keer mee nam naar zijn geboortestreek en hem verzekerde dat hij daar met de middelen die er waren wél een verschil kon maken voor de lokale gemeenschap. Gepakt en gezakt, met een hoop kledij en materiaal, begon het avontuur opnieuw.  

 

Bij terugkeer werd er geopteerd om een kleine VZW op te richten... op die manier kon er op een georganiseerde manier gewerkt worden om geld in te zamelen en bepaalde doelen na te streven:

uitbouwen van infrastructuur - werkgelegenheid creëren - bijdragen aan algemene vorming en educatie van jongeren - opvang van straat- en weeskinderen - didactische materialen aanschaffen ...

Jules zette er zijn schouders onder en met medewerking van een team familieleden, vrienden en kennissen slaagt hij erin om deze doelen stap voor stap waar te maken. De VZW kreeg in de voorbije 12 jaar meer vorm, 

Jules reisde meer dan tien jaar meermaals per jaar zelf af naar Ghana, stak zelf de handen uit de mouwen en tastte af welke noden het meest dringend waren. Elk project werd door hem zelf opgevolgd en geëvalueerd. Na enkele jaren kriebelde het ook bij Sophie, zijn dochter. Zij besloot haar vader bij te staan en mee naar Ghana te vertrekken. Bijna tien jaar lang waren ze een team ter plaatse. Sinds 2022 besloot de dokter dat Jules beter afzag van deze reizen. Met pijn in het hart volgde hij dit advies op en gaf de fakkel in het veld door aan Sophie en haar echtgenoot Chris. Maar Jules blijft heel dichtbij, is nog steeds enorm betrokken, volgt elke stap en geeft zijn advies. Zijn opvolgers eren zijn levensdroom door erover te waken dat de geest en visie van onze VZW dezelfde blijven.